måndag 20 januari 2014

-Om farbror följer
med mig ut i skogen
ska farbror få en pilsner

Med näsan mot sydväst. Mossan på träd och stubbar är alltid vänd mot söder.
Läste Apmels blogg hur han hellre är i staden än i naturen.
Med mig är det nog tvärtom. Tycker om staden men inget går upp emot att få ströva i naturen.
Det har väl med var man är uppväxt att göra.

Så länge jag kan minnas har familjen gått runt i skogen. Lyssnat på fåglar. Sett blommorna slå ut. Plockat bär och svamp. Eller bara vandrat runt ett par timmar för att känna hur härligt rogivande suset i kronorna är.
Mat finns det alltid i naturen. Kan man göra upp eld så kan man få mat. Det går till och med att överleva på två nävar tallbarr. Man kokar dem 20 minuter i en halv liter vatten och silar bort barren så har man en vitaminrik dryck. Vill man ha lite bättre smak lägger man i några granskott. Bästa barren växer längst ut på grenen.
Orienterar gör man efter solen. Har man ett armbandsur och en sol har man en utmärkt kompass. Söder är alltid mitt emellan den stora och lilla visaren. Har man en smartphone finns det gratis GPS att hämta hem och kartor i mobilen. En vanlig karta och en enkel kompass är naturligtvis ännu bättre för de behöver inga batterier.
I Götaland finns inga farliga djur att vara rädd för. Tänker man bara på att inte komma emellan t.ex en älgko och hennes kalv så brukar de vara räddare för dig. Honan vaktar alltid sin avkomma. Riktiga skor eller stövlar skyddar mot ormbett. Huggormen kan inte bita högre än 3 cm och inte genom tjockare material än 0,5 mm vilket ett par stövlar eller kängor står emot utan problem.
Får man tro min bror i basker röd så är staden mycket farligare.
Segrarens lön, nykokt kaffe och lunchen kokar i grytan.
Denna gången är det försvarets frystorkade och inte tallbarrsoppa.
När han hörde att lillasyster skulle flytta till det vilda Uddevalla. Jag bodde där två månader och pendlade innan jag fick tag på lägenheten i Mölndal. Han hade läst om hur vilda horder av ungdomsgäng gick runt och slog ner folk utan anledning. Då lärde han mig ytterligare två sätt "att försätta fi ur stridbart skick" som han uttryckte sig. Har aldrig behövt använda dem heller. Tror man klarar sig bra om man är lite gatsmart i stan lika väl som om man är lite skogssmart i naturen.
Naturen är härlig - missa inte den.
Apmels Städernas två ansikten
Skogsskafferiet - ätliga växter i naturen
Överlevnad - Orientera efter himlen
iTunes - Free GPS för iPhone, iPad och iPod Touch
Civilförsvarsförbundet - Vilse i skogen
Utinaturen - Göra upp eld på säkert sätt

4 kommentarer:

 1. Haha, tja, har man växt upp i en förort till Huskvarna så är man såklart storstadsfrälst.

  SvaraRadera
 2. Och av rubriken drar jag den slutsatsen att du vill locka farbror Apmel med ut i skogen, och bjuda på... en pilsner? ;)

  SvaraRadera
 3. Jag kommer DIREKT!!!

  /Ikaros String

  SvaraRadera
 4. Två droppar Carlsberg 4,5 bakom öronen och Ikaros följer en snäll vart som helst :D

  SvaraRadera