Saftigt rågbröd med äpple är det tänkt att det här ska bli. |
SLU, Sveriges Lantbruks Universitet, har undersökt effekterna av att äta knäckebröd gjort av rågmjöl istället för vitt bröd.
De som åt rågbröd inte bara kände sig mättare än de som åt vitt bröd.
De blev även mindre insulinkänsliga. Det behövs alltså mindre insulin för att bryta ner maten och man motverkar därmed åldersdiabetes.
Råg ger också en större mättnadskänsla och den som äter råg får också i sig något färre kalorier jämfört med motsvarande energimängd från vita veteprodukter med tillsatt kostfiber.
I ett forskningsprojekt som SLU gjort tillsammans med bland annat Umeå universitet och universitetssjukhuset i Örebro visade man också på att råg sänkte det så kallade PSA-värdet hos män med prostatacancer. Något som tros ha ett samband med den lägre insulinutsöndringen efter måltid.
I helgen ska jag testa det här receptet:
2 Avlånga formar, bröd
Bröd
- 8 dl lättfil
- 50 g färsk jäst
- 1 dl matolja
- 2 tsk salt
- 2 dl Äppelmos,godast med egen hemmagjord!
- 8 dl grovt rågmjöl
- 7 dl vetemjöl special
- 3 dl solrosfrön
- Blanda samman jäst med 37 gradig filmjölk. Rör ihop med alla andra ingredienser. Degen ÄR lös! Häll lite mjöl på degen, sätt över plastfolie på bunken. Låt jäsa cirka 30-45 minuter.
- När den jäst klart häll över degen i smorda avlånga formar. Pudra över lite mjöl igen och låt jäsa 30-45 minuter igen.
- Sätt ugnen på 175 grader. Grädda lågt i ugnen cirka 60 minuter. Låt bröden svalna helt innan du skär en skiva!!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar