Den här halmen är närproducerad och kommer att återgå till jorden utan att lämna gården. Med annat är det lite si och så med vad som är närproducerat. |
Har förstått att de flesta vill handla närodlat för att kvalitéen på svensk mat är hög och djurhållningen är bra. -Sen finns det självklart några som fuskar men det finns hyggliga kontroller även i senare led.
Matfusk blir tack och lov en stor nyhet i Sverige vilket också bidrar till att hålla ordning i leden.
-Men vad är "närodlat egentligen"?
Den tanken slog mig när jag handlade mat igår. Det störtexponerades "Polarkaka" från Sorsele i Lappland.
-Svenskt? -Ja så långt är jag med.
-Närodlat? - Absolut, vetet kan ha växt på våran åker utanför Hjo. I Lappland finns inte vetemjöl i den omfattning som Polarkaka behöver utan det kommer säkert från kvarnen i Lidköping.
-Närbakat? -Nej! Nej! Nej!
Räknar man ihop transporten från åkern i Hjo till kvarnen i Lidköping vidare till bageriet i Sorsele och sen till ICA Nära Lyan i Mölndal det blir 300 mil! Brödet kunde lika väl vara bakat i Italien!
Nej Emha sa jag till mig själv och köpte bröd från Kvarnby Bageri i Mölndal. Någon kilometer från ICA-butiken. Mjölet kommer antingen från Västergötland eller Halland. Totalt en resa på 5-10 mil absolut max.
-Det kallar jag "närproducerat". Närodlat är ett väldigt missvisande ord.
Här kan du läsa mer om LRF:s kampanj Våga fråga få en bonde på köpet! och ladda ner appen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar