torsdag 13 juni 2013

-Säg farväl till mensvärken!

En gammal klokbok med huskurer är en guldgruva.
Förr kallades det "häxkonster" numera heter det "organisk kemi"
Ibland har jag haft det lite jobbigt med mensvärken. Men det var innan jag upptäckte Kamomillthé.
En kopp på kvällen, har också lugnande effekt också och ska inte kombineras med bilkörning, var allt som behövdes.
"Kamomill (Chamomilla recutita) är en av våra äldsta och mest kända läkeörter. Den har varit i medicinskt bruk sen antiken och har funnits med i Stockholmsfarmakopén [1686] respektive de svenska farmakopéerna från den första till den åttonde upplagan [1775–1901]. Numera finns kamomillblommor med i den europeiska farmakopén. Även folkmedicinskt har den använts i hundratals år.
Under årens lopp har man identifierat många olika substanser från kamomill men man anser att eteroljan och flavonoiderna är ansvariga för effekterna."
Så står det i Linné on line från Uppsala Universitet.
Kamomill har många användningsområden, och kan användas både utvärtes och invärtes och har följande egenskaper: Inflammationshämmande. bakteriedödande, kramplösande verkan på glatt muskulatur (mage, tarm, livmoder), lätt lugnande och rogivande verkan, svettdrivande.
De hävdas också att kamomillthe kan förebygga förkylning.
Så gör du:
Plocka blommorna, var säker på att det verkligen är Kamomill och inte Baldersbrå eller Prästkrage. Kamomill luktar starkt när du gnider på den.
Låt blommorna lufttorka, jag brukar hänga dem upp och ner i buketter. En del föredrar att hacka blommorna och torka dem på en bricka. Torkar säkert fortare men jag anar att en hel del eteriska oljor går förlorade om man hackar.
Häll två matskedar hackade kamomill i en stor kopp kokande vatten och låt det dra. Fungerar med thékula om man inte vill ha bös i vattnet.
Grand Hotel i Stockholm har ett drinkrecept Het november på kamomillthé
3 cl fransk klosterlikör
10-15 cl kamomillte
1-2 tsk honung
Garnering:
Apelsin .
Blomningstid juni -september

VARNING-det finns alltid en varning med läkemedel även om de är naturliga
Gravida bör inte använda kamomill.
Kamomill kan förtunna blodet och försiktighet är därför nödvändigt när blodförtunnande mediciner används eller medicinska åtkommor där detta kan ha betydelse är aktuella.
Kamomill kan förstärka effekten av lugnande och sömngivande läkemedel och alkohol.2 kommentarer:

  1. Tack för drinktipset, måste provas! Speciellt som kamomillen förstärker effekten av alkoholen :)

    SvaraRadera
  2. Gör det!
    Fast jag skulle noga bara ta en. Man blir lite sömnig av kamomill. Men Klosterlikör går ju bra att dricka utan slödrick också :)

    SvaraRadera