måndag 17 februari 2014

Vill du ha en jordgubbe
odlad på Kebnekaises sydsida?

Kommer strax, ska bara se om jag lyckats pilla ihop en frostsäker jättejordgubbe.
Teoretiskt är det möjligt med gentekniken. Trots att jordgubben är zon 1-5 och inte ska gå att odla norr om Falun utom i en smal remsa längs norrlandskusten upp till Skellefteå.
Ska bara pilla in en gen från en arktisk flundra för att göra den köldtålig och en gen från solros för att göra den snabbväxande eftersom odlingssäsongen är kort.
Ganska snart kan du äta stora jättejordgubbar från Kiruna.
-Men vill vi ha dem? -Vill vi äta dem? -Kan de utlösa fiskallergier hos de som äter dem?
Frågetecknen är många när det gäller genmodifierade livsmedel.
Därför har EU världens hårdaste regelverk angående genmodifierade grödor. Mycket energi har lagts ner för att utröna om man kan äta honung med pollen från GMO-grödor.
Varje genmodifierad växt ska också bedömas ur miljösynpunkt. -Kommer växten att bli ett besvärligt ogräs? -Kommer den att påverka andra växter?
Vi vill inte ha en ny Kirskål. Kirskål infördes av munkar som läkeört mot bland annat gikt, och som grönsak. Därefter har den förvildats och spridit sig ordentligt, för att numera räknas till ett av de vanligaste ogräsen. Helt omöjlig att bli av med eftersom den har vegetativ förökning. Kör du gräsklipparen över den kan varje liten bit bli en ny planta. Slå med lie och bränna i åratal är den enda framkomliga vägen om man inte vill använda gift.
Länk till Livsmedelsverkets sida om GMO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar