lördag 3 augusti 2013

Drottning Hackas grav?

Nej inte den här dösen. Drottning Hacka ligger begravd på Hisingen. Historien om henne tyder på att det fanns "rivjärn till fruntimmer" i Västergötland redan för 5500 år sedan:
Drottningen ska ha varit gift med en kung, som under en hungersnöd i landet ska ha föreslagit att var tredje människa borde dödas för att spara på födan. Men drottningen ska ha avrått sin make från att döda sitt folk, utan istället ha föreslagit att var man borde förses med en hacka och en kappe korn för att bryta ny åkermark som kunde odlas upp. Kungen ska ha tyckt rådet var gott och följt det och härav ska drottningen ha fått sitt namn.
Är man från Västergötland så nästan "vadar man i fornlämningar". Hela Falbygden är full av stenkistor, dösen och hällar. Liksom Bohuslän och Dalsland. Min fantasi sätter det fart på varje fall.
Att sen samma sorts gravar finns på tyska ön Sylt, på Irland och i Skottland får mig att fundera på om de inte hade ganska täta kontakter väldigt tidigt längs Nordsjön. Långt fler än vi fått lära oss i skolan.
Sylt i Second Life

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar