tisdag 26 augusti 2014

Dags att knäppa på läshuvudet igen

Den här presentationen begriper jag. Det är en hemoglobinmolekyl.
Nu ska vi fokusera på att lära oss att presentera den begripligt för andra som saknar vår utbildning
Måndag första september är det dags igen.
Börjar tredje året på vägen mot Kemiingenjör. Huj så fort det gått. När vårterminen börjar är jag halvvägs eftersom utbildningen är på 300 poäng och ska ta cirka fem år. Men framtidsutsikterna är mycket goda och löneläget högt så man kan betala sina studielån i alla fall utan att svälta.
Vi smygstartar lite med en 1,5 poängskurs i teknisk presentation, del tre. Vi ska muntligt och skriftligt kunna t.ex förklara för kommunpolitiker varför de behöver bättre rening på avloppsverken och varför det kommer att kosta så mycket men bli ännu dyrare om de inte satsar nu.
Det har varit himla skönt med ett långt sommarlov men nu börjar det kännas lite som repris på reprisen. Det är väl de senaste veckornas regn som bidragit till det.
Jag har aldrig kunnat köra "liten och söt"-tricket för att få bra betyg.
-Det blir bara fånigt att ens försöka när man är 1.83 lång. Att se ner på
en kortare lärare med skarp blick har funkat bättre för mig men
den bästa varianten har visat sig vara att plugga lite mer än andra
Hur det än är så saknar man någon stans att gå till på dagarna.
Träffa gamla kompisar är också ett stort plus.
Gå på Chalmers är inte bara plugga, plugga, plugga utan en hel del kul vid sidan om studierna.
Martin börjar årskurs fyra av fem på Handels.
Han kommer att kunna räkna som bara den när han är klar.
Han började ett år innan jag började. Blev ju förste reserv efter gymnasiet och fick jobba hemma på gården ett år mellan gymnasiet och Chalmers.
Det var nog väldigt bra egentligen när man tänker på det efteråt även om det var lite surt just då.
Sista året på gymnasiet var mer pliktkänsla och vinnarskalle än läsglädje som drev mig framåt. Att köra traktor, kolla elstängsel och den sortens arbete gav mig läslusten tillbaka.
-Så nu kör vi hårt Martin, vi ska bli kursettor både du och jag!
(men först ska vi rumla runt redigt sista helgen på sommarlovet)

fredag 22 augusti 2014

BH på, bh av, bh på, bh av.

Nej tack inga fula vita ränder i urringningen för min del.
Hemma har det alltid varit lite noga med hur en beter sig särskilt ute bland folk.
Speciellt farmor som kommer från en högvälboren familj är noga med att man håller stilen. Som barn tyckte jag nog hon kunde vara lite jobbig när hon stökade med hur man skulle gå, stå och sitta men som mera vuxen har jag insett vilken resurs det är. I vilket sammanhang jag hamnar så behöver jag aldrig ens fundera på hur man ska bete sig.
I somras lånade vi en stuga på Tylösand. Perfekt läge bara gå tvärs över vägen så var man på stranden. Det var bara det att det låg en hel rad med stugor längs vägen.
Vår stuga var omgiven av en flera meter hög häck och var helt insynsskyddad utom vid garageuppfarten och ingången till huset. Så fort vädret tillät så lämnade jag bikinibhn i garderoben. Jag har sen jag var liten vägrat ha bh på stranden om inte mina storebröder tog på sig en var. De gjorde de inte.
Första veckan hyrde en fanatiskt religiös familj huset bredvid. De höll morgonbön i trädgården och lyssnade på kvällsandakten på P1 på högsta volym varje kväll. Gick de ner till stranden var det sedesamma baddräkter som gällde.
Mamman i familjen var värst. Jag satt i en solstol och löst korsord på vår tomt. Utan bh så klart. Familjen gick förbi. Pappa slet snabbt tag i barnet så de slapp se mina ruskiga bröstvårtor medan mamman tog ett kliv in på gången och ställde sig och glo ilsket på mig. Först glodde jag tillbaka men sen återgick jag till korsordet medan hon stod kvar där och blängde som en folkilsken ko.
När det var dags att gå till stranden slog min förutnämnda uppfostran till. Jag tog på mig BH:n när jag gick över vägen, jag var tvungen att passera deras hus innan jag kom till stranden och de hade ingen insynsskyddande häck. Väl på stranden åkte den av igen. Jag var i stort sett ensam med att ha bh på den stranden. Omvänd procedur på återvägen.
Veckan efter hyrde fyra tjejer ungefär i min ålder eller strax över samma stuga och de gick minsann tvärs över vägen utan bh.
Så jag följde John och gjorde likadant.